babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Egy magyar autológ őssejt transzplantáció eredménye

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A Cord Blood Center kis ügyfelén, Lettin 2017. októberében végezték el Magyarországon az első sikeres autológ (saját) őssejt transzplantációt Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Diagnózis: IV-es stádiumú Neroblastoma, ami egy agresszív rosszindulatú daganat.

Kezelés: kemoterápia, tumor eltávolító műtét és őssejttranszplantáció

 

Miért döntöttek a szülők az őssejtek megőrzése mellett gyermekük születésekor?

 

“A köldökzsinórvér megőrzése mellett egyrészt azért döntöttünk, mert a rokonság körében korábban már született olyan gyermek, akinél erre sor került, így innen ismertük már a levétel folyamatát, illetve manapság az orvostudomány is olyan léptékben fejlődik, és annyi reménybeli gyógyítási lehetőséget lehetett már akkor is hallani az őssejtek kapcsán, hogy úgy voltunk vele a lányunkat sem fosztanánk meg ettől az esélytől.

 

Egyébként az akkori tudással őszintén szólva nem éreztem reálisnak annak a veszélyét, hogy egy csöppségnek ilyen súlyos betegsége is lehet, melyre sajnos az élet rácáfolt.” – nyilatkozta az Édesapa

 

Gyógyulás: 2018 év végére az orvos kijelentett, hogy Letti tumormentes.

 

“Jelenleg ott tartunk, hogy a legutóbbi MiBG vizsgálat is negatív lett, és még néhány oltás hiányzik ahhoz, hogy végre oviba menjen a kislányom, aki közben nagyot nőtt, már nem az a kisbeteg, hanem egy vidám gyermek, aki éli a normális életét és ez már reméljük nem is változik meg.” – mondta az Édesapa.

 

És hogy Letti szülei miért javasolják a köldökzsinórvér levételét?

 

“Más szülőknek azt tudom mondani a születendő gyermekük kapcsán, hogy mérlegeljék azt a soha vissza nem térő lehetőséget, ami a köldökzsinórvér levételekor adódik, mert sosem tudhatják mit hoz a jövő és ezzel esetleg életet menthetnek, amit utólag már nem lehet pótolni.

 

A kezelőrvos a köldökzsinórvérrel történő kezelést az elejétől kezdve támogatta, sőt még azt is elmondta nekünk, hogy habár nincsenek rá kutatási adatok, de ő idegen donoros transzplantációk kapcsán azt tapasztalta, hogy a köldökzsinórvér hamarabb megtapad és erősebb immunrendszert épít, mint a perifériásan gyűjtött őssejtek.

 

A fentieket mi szülők is meg tudjuk erősíteni, mert a lányom a transzplantáció óta alig vagy csak enyhén volt beteg és azokat a betegségeket is könnyen átvészelte.”

Ajánló

Az őssejt olyan sejt, amely képes megújítani magát
Egyedülálló Transzplantáció Támogatói Program

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Kezdem megérteni, hogy az egész élet csak egy játszma, amelyet olyan ügyesen és jól kell megjátszanom, hogy örömöm teljék benne. Ha vesztek, vállat vonok és nevetek, ha pedig nyerek, ugyancsak nevetek. Bárhogy is van, azon leszek, hogy tréfásan fogjam fel a dolgokat.

- Jean Webster -

A legjobb baba ajándék!